nedelja, 17. februar 2013

Ajdova kaša s tofujem

Prihajam iz Prekmurja, natančneje iz vasi Odranci. Naša vas je že od nekdaj znana po pridelovanju ajde. Ajda je lahko prebavljiva in odlična za srce in ožilje. Vsebuje beljakovine z visoko biološko vrednostjo in je bogat vir ogljikovih hidratov, prehranskih vlaknin in mineralnih snovi. Deluje proti diabetesu in znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi. Zaradi svojih lastnosti deluje pomirjujoče in zdravilno tudi na jetra, žolč, slinavko in želodec. Ajdova kaša je ena izmed mojih najljubših žitaric, saj vsebuje veliko hranilnih snovi, kot so kalij, fosfor, magnezij, železo, vitamin B1 in vitamin B2 ter niacin.

Ajda je poljščina z večstoletno zgodovino tudi v Prekmurju, kjer ji v narečju pravijo "hajdina". Ljudsko izročilo pove, da je bil tak pridelek ajde oproščen dajatve desetine gospodi, tako je bila ajda pomemben vir dodatnega zaslužka za kmečko prebivalstvo. Znani pridelovalci, predelovalci in trgovci z ajdo so bili kmetje iz vasi Odranci. Kašo so prodajali južno na Hrvaško do Varaždina in na Štajersko, v Maribor. Tradicijo je današnja občina Odranci, ki je bila ustanovljena leta 1994, obeležila v svojem občinskem grbu in zastavi, ki jo uporabljajo od leta 1998. Zgornje zeleno polje grba krasi podoba zlate stope (stopa je tradicionalna lesena priprava za luščenje ajdinih zrn in zrn drugih žit, ki so jo uporabljali po vsem Prekmurju), na spodnjem rdečem polju grba pa so izrisane tri stilizirane zlate pike, ki predstavljajo bodisi prosena zrna bodisi denar, ki je bil zaslužen s pridelavo in predelavo ajde in drugih žit.

Ob tej priložnosti vas pozivam, da si priskrbite knjigo Diši po ajdi, ki jo je leta 2011 izdalo Društvo žena Odranci. Knjiga obsega veliko različnih receptov iz ajdove kaše, med drugim juhe, glavne jedi, sladice, kruh..

Za danes sem pripravila recept Ajdova kaša s tofujem.

Potrebujemo (za 1 osebo): 
30g ajdove kaše
1 manjšo čebulo
kokosovo mast
100g sojinega tofuja
poljubna količina kuhane ali sveže zelenjave
poper, začimbe

Priprava: 
Narezano čebulo prepražimo na kokosovi maščobi. Ajdovo kašo splahnemo pod vodo in dodamo k čebuli. Zalijemo z 2dcl vode. Kuhamo 10-15 minut.
Tofu narežemo na majhne kocke in v ponvi na kokosovi maščobi rahlo popečemo na vseh straneh.
Ko je ajdova kaša kuhana ji dodamo popečen tofu in poljubno količino kuhane ali sveže zelenjave. Vse skupaj premešamo in ponudimo s skledo zelene solate. 

Dober tek! :)
 Ajdova kaša s tofujem in zelenjavo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar