torek, 2. december 2014

Napitek za mrzle dni

Mrzli dnevi se bližajo in s tem moje večno mrzle dlani.. Da ne govorim o kihanju in smrkanju .. Za vse te zimske tegobe si že nekaj dni pripravljam napitek, ki krepi imunski sistem in pospešuje presnovo. Verjamem, da prava hrana, v tem primeru začimbe, lahko delujejo na naše telo zelo zdravilno in pozdravijo marsikatero bolezen.

Za napitek sem izbrala 3 sestavine, ki jih lahko dobite v vsaki ali malo večji trgovini: limona, kajenski poper in ingver. Nekaj na kratko o njih:

Limone so polne vitamina C, ki pomaga zmanjšati utrujenost in krepiti imunski sistem. Delujejo antiseptično, osvežilno in poživilno. Zame so limone top živilo, saj si jutra brez limonade ne znam več predstavljati.

Kajenski poper velja za učinkovitega blažilca bolečin, uravnava cirkulacijo, pospešuje prebavo, zmanjšuje utrujenost, itd.

Ingver slovi kot najmočnejši rastlinski antioksidant. Krepi imunski sistem, preprečuje prehlade, zmanjšuje vnetja, zmanjšuje nastajanje krvnih strdkov in mnogo drugih pozitivnih učinkov.

Za 1 liter napitka potrebujemo:
- sok 1 limone (lahko tudi grenivka)
- kolobar ingverja debeline 1cm
- noževa konica kajenskega popra
- 1 liter mlačne vode

Postopek:
V liter mlačne vode zmešamo sok limone, kajenski poper in nariban ingver. Vse dobro premešamo. Napitek pijemo čez dan.

P.S. Napitek je precej pekoč, tako da za prvič lahko uporabite manjše količine ingverja in kajenskega popra. Kadarkoli lahko dodate še več. ;)

Na zdravje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar