Česen je močno orožje v boju z boleznimi srca in ožilja. Znižuje raven holesterola, preprečuje staranje aorte ter onemogoča nastajanje krvnih strdkov.
Ljubitelji česna so varni pred zimskimi virusnimi okužbami, česen pa dokazano zavira tudi razvoj raka želodca, raka požiralnika ter raka debelega črevesa in danke.
Česen poleg tega bistri um in preprečuje razvoj Alzheimerjeve bolezni ter demence.
Danes nimam zmenka, zato si lahko privoščim česen v izobilju. :) Česen sem uporabila v kombinaciji s peteršiljem kot polivko za pečen krompir.
Potrebujemo (za 1 osebo):
2-3 velike krompirje
2 stroka česna
svež ali suhi peteršilj
olivno olje
Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na rezine. Narezan krompir razporedimo po pekaču in nanj pokapamo nekaj kapljic olivnega olja. Damo v pečico in pečemo toliko časa, da je lepo zapečen (180˙C, 30min). Med tem časom pripravimo polivko iz česna, peteršilja in malo vode. Ko je krompir pečen polivko polijemo po njem in postrežemo.
Dober tek! :)
Pečen krompir s česnom in peteršiljem.

Ni komentarjev:
Objavite komentar