sreda, 7. maj 2014

Proseni polpeti z zeliščno omako

Potrebujemo:

Za polpete (12 kos):
pol lončka (za čaj) prosene kaše
4 žlice ovsenih kosmičev
majhna bučka
korenček
2 jajci
čebula
sol, poper
kokosova maščoba

Za omako:
4 žlice kisle smetane
0,5 dcl (domačega) kokosovega mleka
moka
poper
kokosova maščoba
zelišča po želji (timijan, rožmarin,..)
limonin sok

Priprava:
Na kokosovi maščobi prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano bučko in korenček ter na hitro popražimo. Proseno kašo predhodno dobro operemo in stresemo v lonec k ostalim sestavinam. Zalijemo z 2 lončkoma vode. Kuhamo približno 20 minut. Ko je prosena kaša kuhana, dodamo 4 žlice ovsenih kosmičev in pustimo 15 minut, da se vse sestavine povežejo med seboj. K ohlajeni masi dodamo 2 jajci in dobro premešamo. Iz mase oblikujemo polpete, ki jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Polpete pečemo 25 minut na 180 stopinj celzija.
Med tem časom pripravimo omako. Na kokosovi maščobi pripravimo bešamel (prepražimo moko in zalijemo s kokosovim mlekom). Dodamo kislo smetano in ves čas mešamo. Ko začne omaka vreti odstavimo z ognja, dodamo poljubna zelišča in sok polovice limone.

Polpete postrežemo kot prilogo ali kot samostojen obrok s skledo solate.

Dober tek!



P.S. Moram vam zaupati še recept za domače kokosovo mleko, ki je svoje stalno mesto že našlo v hladilniku. ;)
5 žlic kokosove moke zalijemo z 2 dcl vroče vode, dodamo ščepec soli in z mešalnikom (smoothie maker?) mešamo pol minute. Gosto tekočino prelijemo skozi cedilo/gazo in voila imamo kokosovo mleko, ki je dosti boljšega okusa in bolj aromatično kot kupljeno. Pa tudi cenejše. :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar