ponedeljek, 24. november 2014

Jajca

Če imaš jajca lahko narediš karkoli. Dobesedno. Omleta za zajtrk, mehko kuhana, trdo kuhana jajca na solati, z ajdovo kašo ali s stročjim fižolom, polpeti, nepogrešljiva pri peki slaščic in palačink. Sladko, slano ali pekoče. Možnosti je neskončno. Celo jajce - beljak in rumenjak!, je popolno živilo, saj vsebuje beljakovine z visoko biološko vrednostjo, maščobe, vitamine in minerale. Če meniš, da jajc zaradi holesterola ne smeš uživati pogosto, si moraš nujno prebrati ta članek.
Sama dolgo nisem uživala jajc oziroma samo takrat, ko je bila velika noč. Ker so bila takrat jajca oziroma pirhi izjemnooo okusni. Nevem, če zaradi blagoslova ali kuhanja v čebulnih olupkih. :)
Ker mesa ne uživam, moram toliko bolj paziti, da zaužijem dovolj beljakovin, zato so danes jajca skoraj vsak dan na mojem krožniku. V različnih oblikah; pečena na oko, kuhana, kot omleta, v palačinkah, v hladnih solatah, v beljakovinskem kruhu, polpetih, slaščicah.. Za več idej kako pripraviti jajca spremljaj moj blog še naprej, predvsem "rubriko" Recepti. ;)
Letos sem verjetno pojedla že toliko jajc, kot v vseh 22 letih skupaj. Nikoli še nisem zavrgla nobenega rumenjaka, ker se mi ga preprosto zdi škoda, kljub kao škodljivemu holesterolu. Hvala bogu imam na razpolago domača jajca; če jih kupim v trgovini, kupim jajca talne reje. Res je cena malce višja, ampak kakovost neprimerljivo boljša.
Za nekatere je kralj živali lev, za druge svinja, zame je sigurno petelin s svojimi kraljicami kokoškami. ;)

Nekaj idej kako uporabiti jajca:


 Malica/kosilo "to go": čičerika, 2, kuhani jajci, narezan korenček, kisle kumarice

 2 jajci+2jž cottage cheese, popečeni šampinjoni

 (neuspela) palačinka iz 2 jajc+2jž ovsenih kosmičev, skuta+pest nasekljanih orehov

 na kokosovi maščobi umešana jajca, polovica avokada+sok polovice limone+ poper


Ni komentarjev:

Objavite komentar